zondag 23 oktober 2011

Nieuwe buren - Saskia Noort

Het boek
Het boek dat ik heb gelezen, is het boek Nieuwe buren van Saskia Noort.
Het verhaal gaat erover dat een echtpaar, Eva en Peter, een nieuwe start gaan maken in hun leven. Ze een miskraam achter de rug, waarbij zij hun dochtertje Lieve hebben verloren en zij kunnen het erg moeilijk achter zich laten, vooral Eva heeft het hier moeilijk mee. Dit doen ze door te verhuizen naar een gloednieuwe Vinex wijk, de Zonnepolder. Hier leren ze op een buurfeestje een ander echtpaar kennen, Steef en Rebecca, een heel uitdagend echtpaar. Die Eva en Peter grenzen laat verleggen, die ze misschien helemaal niet willen. Rebecca en Eva verzinnen een plan, maar op een gegeven moment kunnen ze niet meer terug. Dit is een hele globale samenvatting van het verhaal.

Het thema van het boek is ‘Het gras is altijd groener aan de overkant’
Eva en Peter zien het ander echtpaar en worden helemaal jaloers op ze. Zij hebben wel een kindje, seks en vrijheid. In het verhaal komen ze der achter dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is bij Steef en Rebecca.

Deze recensie hebt ik gelezen en ik ben het er volkomen met eens met wat ze hier vertellen: De recensie.

Mijn mening over het boek
De hoofdpersonen:
Eva; Ik vind haar een hele emotionele vrouw, dit heel snel jaloers is op andere mensen en is heel erg onzeker, al helemaal als het over seks gaat.

Peter; Ik vind hem een hele emotionele man die heel erg onzeker is over zichzelf.

Steef; Ik vind hem een hele stoere man, maar die veel bagage met zich meedraagt, qua problemen.

Rebecca; Ik vind haar een hele zelfverzekerde en eigenwijze vrouw, met een tikkeltje arrogantie.

Het plot
Het eerste hoofdstuk van het verhaal is heel spannend en je wilt graag doorlezen. Maar toen het echt verhaal eenmaal begon viel dit toch wel een beetje tegen. Het verhaal is erg seksistisch en soms erg verwarrend omdat je 2 verhalen door elkaar leest, dat van Eva en Steef. Je moet de hele tijd omschakelen van de ene gedachte naar de ander. En Soms weet je even niet meer uit welke gedachte je het verhaal aan het lezen bent. Het verhaal zit wel goed in elkaar. En het verveelt niet. In het verhaal wordt ook veel gebruik gemaakt van quotes uit verschillende soorten liedjes, wat iets verteld over zijn/haar situatie of gevoelens.

Thema
Het thema vind ik erg leuk. Ik vind het erg leuk om het verschil tussen 2 verschillende dingen te zien. Hier dus het verschil in echtparen, mannen en vrouwen. Iedereen doet alles op zijn eigen manier.

Media
Achter in het boek staat een lijst met alle liedjes waar zij bij het schrijven zich heeft laten inspireren. Ik heb er 3 uitgekozen:

1 opmerking:

  1. ik vind het het een hele goede samenvatting met hele nuttige links. Ook de opbouw van de tekst is heel goed. De samenvatting is heel duidelijk zodat iedereen het kan begrijpen.

    ook de links naar de verschillende media vind ik heel erg leuk gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen