donderdag 15 maart 2012

De eetclub, Saskia Noort

De eetclub, van Saskia Noort

Hallo mede-bloggers en lezers, voor mijn volgende blogpost heb ik het boek: de eetclub gelezen van Saskia Noort. Ten eerste hoop ik dat jullie hebben genoten van mijn eerste blogposts. 
Ik heb erg genoten tijdens het lezen van het boek, het was een spannend verhaal. Het boek werd genomineerd voor de Gouden Strop en het boek is verfilmd, voor de trailer van deze film, kunt u op de link klikken. 

Het verhaal is geschreven door Saskia Noort. Zoals jullie kunnen zien heeft zij ook het boek geschreven ‘nieuwe buren’, in mijn eerst blogpost.
Meer informatie over haar en haar boeken kun je vinden op de link.

Samenvatting
Het verhaal begint gelijk bij de eerste zin.
s’Nachts wordt Karen (de hoofdpersoon) opgebeld, dat het huis in de fik staat van een goede vriendin van haar. Dit is een van de vriendinnen van de eetclub. De eetclub bestaat uit 5 gezinnen, Karen, Angela, Patricia, Hanneke en Babette en hun echtgenoten. Door de brand is 1 van de echtgenote overleden, Evert de man van Babette.
Hanneke had een verhouding met Evert en pleegde zelfmoord. Karen wist van deze verhouding. Zelf gaat ze vreemd met Simon de man van Patricia.
Karen gaat op onderzoek uit naar de dood van Evert en Hanneke. Hoe kunnen er in korte tijd zoveel mensen dood gaan? Hebben sommige mensen er misschien bepaalde belangen bij? En de grootste vraag natuurlijk, wie heeft het gedaan?
Voor een volledige samenvatting van het verhaal, kunt u op de link klikken.

Een recensie over het boek:
Recensie:
VrouwenThrillers.nl (Annette) op 20 juni 2007:
De Eetclub past helemaal in dit genre. Het gaat over Karen, midden-dertig, die met haar gezin van de stad naar het platteland verhuist en daar een eetclub opricht met een aantal gelijkgestemde vrouwen uit het dorp. Het is geschreven in de ik-vorm. Er moet gezegd dat de eerste helft van dit boek een stuk beter is dan de tweede helft. In de eerste helft wordt op een perfecte manier een spanning opgebouwd waarbij je als lezer het gevoel krijgt dat er "iets niet klopt". Heel sterk beschreven. Ook de beschrijving van de behoefte van Karen aan een sociaal leven is heel treffend. Echter, na de eerste helft verandert het boek in een "gewone detective" en terugkijkend gebeuren er best een paar onlogische dingen in de eerste helft. Ja, de tweede helft valt een beetje tegen, maar vanwege het sublieme begin toch absoluut een aanrader.

Hoofdpersoon
Er zijn vele personen in het verhaal. Toen ik begon met het boek te lezen was het moeilijk om alle namen uit elkaar te halen, omdat het er zoveel zijn. De hoofdpersoon en de ik-verteller is Karen. Ze is een erg gevoelige, behulpzame maar mysterieuze vrouw. De andere personen die in het verhaal voorkomen zijn Karen, Angela, Patricia, Hanneke, Evert, Simon, Michel, Kees, Ivo, Babette en de kinderen van de gezinnen
Er wordt vanuit het ik-perspectief geschreven, je bekijkt alles door de ogen van de hoofdpersoon. Je komt telkens wat meer te weten over de karakters en hun achtergronden. Tot het laatste moment blijft het spannend wie de dader is.

Thema’s
Er zijn vele thema’s in het boek: Moord, liefde, vreemdgaan, bedroog, macht. Deze combinatie van thema’s maakt het een spannend boek, je werd er echt ingezogen. Je wilt weten wie het heeft gedaan, het wekt dus allemaal spanning bij je op en je gaat vragen aan jezelf stellen. Je verandert steeds weer van gedachten.

Spanning
In het boek zit veel spanning. Je het vele soorten spanning. Ik ga echt 3 behandelen. De eerste soort spanning is kritische spanning. Onder kritisch spanning verstaan we dat de lezer aan het denken wordt gezet over gebeurtenissen in een verhaal die hij/zijn niet meteen begrijp. De tweede is emotionele spanning verstaan het medeleven met de held in voor- en tegenspoed waardoor positieve gevoelens van vreugde, verdriet, medelijden, begrip en opluchting bij de lezer ontstaat. Als de hoofdpersoon iets aan wordt gedaan, krijg je hier meer begrip over.

In het verhaal zit veel kritische spanning. Je gaat je dingen afvragen, hoe kunnen er in korte tijd zoveel mensen dood gaan? Hebben sommige mensen er misschien bepaalde belangen bij? En de grootste vraag natuurlijk, wie heeft het gedaan?
De verhouding tussen Evert en Hanneke is hier een voorbeeld van. Is het toevallig dat beide zijn overleden of niet?
In het verhaal overlijdt een goede vriendin van Karen. Het zou mij vreselijk lijken als mijn vriendin zou overlijden. Een deel van mijn wereld zou echt inzakken. Dit roept bij mij emotionele spanning op.