vrijdag 26 oktober 2012

de aanslag, Harry Mulisch


De aanslag, Harry Mulisch

Zakelijke gegevens over het boek:


Goedendag mede-bloggers, 
bij deze weer een nieuw bericht. Voor deze blogpost hebben ik gekozen voor het boek: De Aanslag, geschreven door Harry Mulisch.
De titel: De titel is de aanslag
De verklaring van de titel: De titel zegt de aanslag op de kade in Haarlem. Fake Ploeg is doodgeschoten en hierdoor raakt Anton in de problemen met zichzelf en raakt hij zijn ouders kwijt.
Het motto van het boek: In dit boek een motto beschreven. Namelijk: Overal was het al dag, maar hier was het nacht, neen, meer dan nacht.
Naam van de auteur: Harry Mulisch (voor info klik op de link)
De omslag tekenaar: de omslag tekenenaar is Paul Koeleman
De illustraties in het boek : er zitten geen illustraties in het boek
Uitgever: 'De bezige bij' Amsterdam
De eerste druk: de eerste druk is geschreven in het jaar 1982
Het aantal bladzijdes: Het boek heeft 254 bladzijdes
Het aantal hoofdstukken: het boek bestaat uit 5 deel met elk 5 hoofdstukken


De inhoud in 50 woorden:

Het is de Hongerwinter in 1945, de familie van Anton speelt mens-erg-je-niet en horen dat iemand wordt doodgeschoten. Peter (broer) rent naar buiten, de politie komt eraan en peter vlucht weg. Anton en zijn ouders worden opgepakt en gescheiden. De ouders en peter worden vermoord. De man die vermoord is, is Fake Ploeg, een NSB’er.De gebeurtenis achtervolgt Anton zijn hele leven, ook al probeert hij afstand te nemen. 
Voor een uitgebreidere samenvatting kunt u op de link klikken.

De inhoud van het boek in 140 tekens (een tweet)

De aanslag, een gebeurtenis die je blijft achtervolgen, zonder dat je er zelf is aan hebt kunnen doen. Geschreven door Harry Mulisch.


1 zaak die me is opgevallen in het verhaal

Een zaak die me is opgevallen tijdens het lezen is dat alle vragen die Anton heeft worden beantwoord. Het verhaal lijkt me waar gebeurd.Het verhaal wordt tot in de details verteld. Er komen veel aspecten in voor die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurt. Het geeft een goed beeld van het leven in die tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bijvoorbeeld heel veel kinderen met hun ouders gescheiden. Vele van hen werden omgebracht op een gruwelijke wijzen. Zo werden ook de kinderen vermoord of zij beleven als enigste over van de familie. Dit was het geval bij Anton.
Hoe realistisch het verhaal ook is, het lijk mij erg onrealistisch dat Anton steeds antwoord krijgt over de vragen die hij heeft over de aanslag. Tekens ontmoet hij weer mensen uit het verleden die hem informatie vertellen over de aanslag. Een goed voorbeeld hiervan is dat de vrouw met wie Anton in de gevangenis zat, nadat hij en zijn ouders waren gescheiden en het huis in de brand werd gestoken. Is de vrouw die heeft geholpen met het vermoorden van Fake Ploeg. De man die werd vermoord in zijn straat en het lijk werd voor hun deur gelegd.