zondag 23 juni 2013

Leeservaring 2013

Dit jaar heb ik ook weer 4 boeken gelezen. De boeken die ik heb gelezen zijn:


  1. De aanslag van Harry Mulisch
  2. Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker
  3. Grip van Stephan Enter
  4. Een schitterend gebrek van Arthur Japin
Alle boeken die ik heb gelezen waren erg ingrijpend. Maar het boek dat ik het meest ingrijpend vond was: 'Een schitterend gebrek' van Arthur Japin. Een verminking heeft zoveel invloed op je leven. In het boek maak je het hele emotionele traject mee van Lucia. Weg lopen van je liefde om je verminking tot het dragen van een sluier om je verminking te bedekken.

In alle boeken hebben de personages een innerlijk conflict. In het boek de Aanslag heeft Arnold een innerlijk conflict met het verleden. Hij probeert het achter zich te laten, maar hij wordt achtervolgt door het verleden. In het boek Max Havelaar, is het innerlijk conflict dat de inheemse burgers worden mishandeld, maar dat er weinig tegen te doen is. In Grip hebben alle 4 de mannen en innerlijk conflict met zichzelf over de dame die met hen mee was op berg klimtocht. En in het boek een schitterend gebrek, heeft Lucia een innerlijk conflict met zichzelf en haar verminking  door de pokken. 






Bedankt voor het lezen allemaal!

zaterdag 22 juni 2013

Een schitterend gebrek, Arthur Japin

 
Hallo mede-bloggers, hier weer een nieuwe blogpost. Ik hoop dat jullie wat hebben opgestoken van mij vorige blogposts.
 
Van school hebben we weer een nieuwe opdracht gekregen. Het was weer tijd om een nieuw boek te lezen. Ik heb gekozen voor het boek: ‘een schitterend gebrek’ van Arthur Japin .
Het boek was uiteindelijk  leuk. Ik moest erg in het verhaal komen. En het taalgebruik was soms erg lastig. Het verhaal zet je aan het denken. Voor een samenvatting klik op de link.


Zakelijke gegevens:

De titel: De titel is: Een Schitterend Gebrek.
De verklaring van de titel: Het boek heeft als een schitterend gebrek. Deze woordgroep komt meerdere malen terug in het boek. Het gaat over de perfectie en imperfectie van het leven en de mens zelf. Als je perfect bent, wordt het leven saai.
Het motto van het boek: "Veel wat aanvankelijk alleenin een verbeelding bestaat, wordt werkelijkheid."
Deze tekst komt uit een van de teksten van Giacomo Casanova zelf.
Naam van de auteur: Arthur Japin
De illustraties in het boek : Er zitten geen illustraties in het boek.
Uitgever: De Arbeiderspers, 2003
De eerste druk: de eerste druk verscheen in het jaar 2003.
Het aantal bladzijdes: Het boek heeft 239 pagina's.
Genre: Het verhaal is een roman.
 

De schrijver

Arthur Japin werd geboren in 1957. Hij ging naar het Gymnasium in Haarlem. Als vervolg opleiding ging hij Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren in Amsterdam. Hij studeerde af in 1982. Hij heeft verschillende rollen gespeeld in het Nederlandse theater. 
In 1987 ontdekte hij een onbekend historisch verhaal en stopte met acteren en begon te schrijven. Waarna het succes van schrijven begon. Stuk voor stuk, is elk boek een prachtig stuk. Arthur won vele prijzen. Een schitterend gebrek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en heeft al honderdduizend lezers. 
Voor meer over zijn leven, kunt u op de link klikken. 

Recensie

Recensies over het boek van : NRC Handelsblad en de Volkskrant.


Hoofdpersoon

De hoofdpersoon in het verhaal is Lucia. Het verhaal wordt vanuit haar oogpunt verteld. Lucia is een round characture en ontwikkeld zich in de loop van het verhaal. Lucia is een spontaan meisje, maar ook een hoer. Ze leeft in de Verlichting en wordt overspoelt door de ideeën uit die tijd. Door de pokken heeft Lucia een grote verminking. Dit beïnvloed haar leven heel erg. Haar zelfvertrouwen raakt ze kwijt. In Amsterdam groeit ze uit tot een krachtige heldin. 
Op veertienjarige leeftijd wordt ze verlieft op  Giacomo. Maar ze raakt ernstig ziek door de pokken, waardoor ze verminkt raakt. Ze vlucht weg van Giacomo om haar verminking te verbergen. Ze is bang dat Giacomo haar niet meer wilt. Het spontane, vrolijke meisje veranderd opeens in een depressief, emotioneel meisje. Om zelfverzekerder te worden draagt ze een sluier om haar verminking te verbergen. 
Nadat ze Giacomo weer voor zich heeft gewonnen, komt alles toch weer goed. Maar ze is wel voor haar hele leven verminkt en dat zal nooit meer veranderd. Het wordt nooit meer zoals vroeger.