zaterdag 24 december 2011

Het leven is vurrukkulluk


Het leven is vurrukkulluk, van Remco Campert  

Biografie

Remco Campert is geboren in Den Haag op 28 juli 1929. Hij was een dichter en een schrijver. Het dichten kwam van zijn vader, die ook een dichter was. Zijn moeder was een actrice. Hij had geen makkelijke jeugd. Hij is eerder met zijn Gymnasium gestopt en besloot te gaan schrijven.
Hij heeft veel dingen geschreven, bijvoorbeeld:
- Ten lessons with Timothy, zijn eerste gedichten bundel in 1950,
- Nieuwe Herinneringen, De laatste gedichten bundel tot nu toe, in 2007
Informatie over zijn huwelijk en zijn moeilijke jeugd, zijn hier te vinden.


Verwachting van het boek

Ik had eigenlijk niet echt een verwachting bij dit boek. Misschien zou het gaan over een groep vrienden die op vakantie gaan naar een heerlijk warm land en daar de wildste avonturen beleven. Of iemand die een super lui leven leefde. Het boekje zag er wel vrolijk uit, met al die gekleurde letter op de kaft.

Taalgebruik

Remco Campert speelt in het verhaal veel met woorden. Zoals hij zelf in het boek omschrijft: ‘Met taal die tinkelt in het glas en humor die bruist op de tong.’
Een paar voorbeelden van zijn woord spellen:       
- Marry-you-Anna   = marihuana
-  Zoete zestien = sweet 16
- teerst       = het eerst

Ik denk dat hij deze woordenspellen maakt, om het verhaal dynamisch te maken. Hiermee maakt hij, het verhaal leuker om voor jongeren te lezen. 
Ikzelf vond het juist niet leuk, ik begreep niet elk woordspel en soms werd het een beetje irritant.

Filmpje


Over het boek is een documentaire gemaakt. Hier een link naar die documentaire.
Hierin is te zien hoe het in die tijd eraan toeging. De tijd waarin het zich afspeelt zijn de vijftig/zestigen jaren. Dit is de tijd van de Rock-’n-roll, jazz en jongeren die wel in waren voor een feestje. Voor deze feestjes gingen naar een jazzcafé, waar veel werd gedanst. De dames waren zwaar opgemaakt, ze maakten hun wenkbrauwen donker met oogpotlood en deden witte lippenstift op. De mannen hadden vaak vetkuiven en reden op een brommer. Ruige jongeren waren het dus.
De jongeren waren erg liberaal. Er kwam een begin aan het gebruik van drugs, voornamelijk marihuana. In het boek en het filmpje wordt gesproken over ‘pleiners’, ook wel artistiekelingen. Dit was een subcultuur van jongeren in de jaren 50. Het waren kunstzinnige en filosofisch jongen, die vaak naar jazz luisterden. Ze hingen vaak op straat, waar werd gepraat en gediscussieerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten