zaterdag 15 maart 2014

Ondanks alles, familie is het allerbelangrijkste...

Kaas

Beste lezers,

Het boek kaas werd geschreven door Willem Elsschot. De uitgever van het boek is Querido. De eerste druk verscheen in 1933. De titel is erg duidelijk. De hoofdpersoon in het verhaal gaat handelen in kaas. Het verhaal is verspreidt in een periode van ongeveer 3 maanden. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon. Het lijkt net over deze persoon een brief naar ons schrijft. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen. Antwerpen was een bruisende stad voor de handel. Later werd dit Amsterdam. De belangrijkste persoon in het verhaal is Frank Laarmans. Hij is zeer gevoelig en verlegen. Hij verbergt zijn gevoelens door sarcastische opmerkingen. Zijn moeder overlijdt in het boek. Frank veranderd in een heel andere persoon dat hij in werkelijkheid is. Maar dit veranderd weer als hij aan de liefde denkt van haar. Maar het boek draait natuurlijk om de handel van kaas. Frank lijkt hier niet geschikt voor te zijn. En het mislukt volledig.
Zijn relatie lijdt hierom. Mevrouw Laarmans is een verstandige vrouw en een goede moeder. Zij zit het allemaal niet zo zitten met de nieuwe baan van haar man. Ze vindt dat hij goed moet nadenken en zorgvuldig beslissingen moet nemen.
Het mislukken van Laarmans is eigenlijk een verwijzing naar Elsschot zelf. Het eerste boek dat Elsschot publiceerde werd niet gewaardeerd door literaire mensen. Zijn stijl paste volgens hen niet in die tijd. Elsschot wou stoppen met schrijven maar werd ontdekt door Jan Gressof. Hij was een van de oprichters van Forum. Hij vond dat Elsschot wel aardig kon schrijven.

Frank verruilt zijn baan als koopman om kaas te gaan verkopen. Om dit te kunne uitvoeren schrijft zijn broer een verklaring dat hij 3 maanden niet kan werken wegens een zenuwziekte. Zo kan Frank zijn nieuwe baan goed uitvinden en als het niet lukt weer terug keren als koopman. Zijn broer is erg zorgzaam. Een vriend van de dokter, de broer van frank, is Mijnheer Van Schoonbeke. Hij krijgt de schuld van alles. Hij laat frank steeds kennis maken met zijn vrienden. Frank voelt zich hierdoor minderwaardig. Ondanks dat wordt Frank toch te enthousiast en gaat het fout. Hij gaat weer werken als koopman en ziet in hoe belangrijk zijn gezin is. Het verhaal eindigd met een bezoek aan het graf van zijn moeder. Het woord ‘kaas’ mag niet meer worden uitgesproken in Huize Laarmans.


Liefs,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten